Tussen de oren

“Golf speelt zich af op een speelveld van 15 centimeter … de ruimte tussen je oren.”
Bobby Jones

Als je de vraag stelt hoe het kan dat je verstart als je over water moeten slaan of waarom je op de driving-range 9 van de 10 ballen fantastisch wegslaan, maar dat in een wedstrijd niet voor elkaar krijgt. Krijg je vaak als antwoord: dat zit tussen je oren!’

Maar wat is dat tussen de oren?

Bovenstaande verschijnselen, en dat zijn maar een paar voorbeelden, kunnen niet alleen fysiek verklaard worden. We besteden bijvoorbeeld veel van onze tijd aan de theorie van de swing en toch slagen we er niet in om het geleerde precies zo in praktijk te brengen. Op het moment dat je je dat bewust wordt, begrijp je hoe belangrijk het is om te werken aan je mentale vaardigheden.

Welke mentale aspecten hebben invloed op je golfspel?

Bij golf spelen zowel lichaam als gedachten een rol, we zijn immers geen robots. Dat heeft te maken met de karakteristieke kenmerken van golf:

 • Je krijgt te maken met allerlei omgevingsfactoren: hindernissen, obstakels, out-of-bounds
 • Je krijgt te maken met sterk wisselende omstandigheden: de jaargetijden, het weer, de baan zelf
 • Je ervaart dat er druk op je staat: achterop komende flights, een belangrijke wedstrijd
 • Je weet dat de kans op falen – een mislukte slag – op de loer ligt
 • Behalve op je techniek, doen deze kenmerken een beroep op je geestelijke fitheid. Hierbij staan 3 thema’s centraal:

  • Ontspanning
  • Concentratie
  • Voorstellingsvermogen

  Maar de echt interessante vraag is natuurlijk: welke persoonlijkheid heb ik en hoe verhoudt zich die tot het golfspel en de 3 genoemde thema’s? Een antwoord op die vraag is bij jezelf te rade te gaan. Je kunt jezelf vragen stellen als: hoe reageer ik op tegenslag? Hoe sta ik eigenlijk in het spel? Heb ik de juiste instelling? Deze vragen beantwoorden is vaak moeilijk. Het gaat immers om jezelf en het vereist dus (veel) zelfkennis.

  Ik kan helpen om je een beter beeld van jezelf als golfer te geven en inzicht te krijgen in het verband tussen jouw persoonlijkheid en je golfprestaties!